Sunday, October 18, 2015

When Love Struck....:


I am running out of idea of updating my blog. Tak tahu apa nak tulis. Idea tarak! I have no zest in life...all was just normal and ordinary things in life!!!! Bab-bab menulis dalam blog is not something favourable to me. I rather write it in my diary – because it’s gonna be short and simple and honest. Kat blog…susah sikit…kut2 ada yang terbaca blog aku..nahaihhhh mak jemah!

But recently something good happens! Something that makes me feel good about myself. Something that makes me look forward for the coming days – something that makes me feel I am bestowed with good luck, good feeling, good karma and stuff. Oh well..you name it! Its kind of groovy and cool feeling. Something that put non-stop smile of my face – at least for a while before I frown again…

April -2015 – is not  a good month to start the second quarter of 2015. Leceh!! All started sebab promotion yang which I think is unfair. Rasanya pertama kali dalam hidup aku mengadap boss – inquiring why I didn’t get the promotion. Maka bermulalah drama dalam hidup aku buat pertama kalinya aku query pasal nasib diri..dipendekkan cerita…benda tu buat aku depress. Rasa hampa yang amat sangat. 3-4 bulan jugak rasa rendah diri..rasa marah pada diri sendiri. Why do I let frustration took over my sanity…mengapa? Mengapa? Grrr…..sedih sedih..

After Aidilfitri , I came back to Kuala Lumpur…and I was determined to change. I wanted desperately to change. I need to be the old me. The old me who is less grumpy, less complaining, less whinning, more relax, more friendly and I remember I put a lot a lot of smile on my face! I reverted to Him. Where I put my prayers and hope … there are nights where I was not even sleeping, yet I woke up at 6 and get ready to work.  I dragged my feet to work – dalam hati tak yah cakap laa malas…malas gila! Ada muka-muka yang aku benci nak pandang kat office – arghh..ugly!

With His will – I am becoming much better…emotionally. And one of the prayer, I asked for inspiration to get rid of my ugly feeling – to give me something that I can look forward each day. Sesuatu yang boleh buat aku rasa cam bersemangat nak gi kerja..nak senyum..you know? That kind of feeling!

Somewhere in July or August 2015, I bumped into a guy who was busy selfieing in a gym in Nu Sentral. I came because I had 7-days complimentary pass and tried all the equipment in the gym. He was wearing a red shirt, a black short pant..and accompanied by a friend. I watched them from a distance. Kind of funny to see a guy who was busy photo-whore of himself working out – Aku sendiri pun bukan kaki selfie….. so bila I saw one – I was amused! :-) I found him attractive – with a gentleman smile he put on his face..and when he was talking to his friend. They make jokes and laughed at each other…I found that’s cute!  And…tu jelah. Lepas tu aku dah tak tahu apa jadi kat budak tu…I guess I just had a crush…. .

And a week after that, I saw him again! Voila! Tak sangka dapat jumpa dia lagi… I remember exactly each moment of the day…setiap detik...tak sedetik lebih -bak kata abang Anuar Zain!

From the KLIA Express departure area, I was trying to change my fligh ticket. I needed to cancel my flight to India as a friend’s wedding in Bangalore had been cancelled. So, I was in the MAS ticketing counter office and in exchange, I booked a flight to Amsterdam, April 2016. Ah..tak tahulah boleh pergi ker tak sebab in April I had some prior engagement to fulfill. Let’s see though! So, I walked towards the door and passing through Airlines check-in counters. At the same time, I overheard a song by Afgan, Bukan Cinta Biasa… is played. ..lembut lagu tu...suka sangat. Terasa di awang-awangan you all.

Twenty meters from the exit door, as soon as it is opened..there..stood a man wearing an old while Tshirt and plain old jeans walking from the opposite direction…and I had a good look at him. Jezzz.....he was the same guy I saw in the gym. Handsome tak? Hahaha..kalau tanya aku..handsome laaa…ada jambang…jambang dia plak ada uban kat kiri and kanan…rambut pun ada uban jugak! Well…he looks sexy enough to me. Sexy would be overrated - tapi sedap mata memandang..boleh jatuh bijik mata... 

Tapi kawan-kawan aku Cik Tom dan Cik Mek selalu cakap..aku ni takde taste. So aku tak tahu lah samada orang akan fikir benda yang sama dengan aku. But to me, he is perfect! Belissima! I took a good look at him…dia bukan perasan pun aku pandang dia…in a blink of an eye pun aku pandang. Tapi mata aku memamg susah sikit nak berkelip kalau tengok dia....hahahahah!!! Tapi, takdelah pandang beria sampai tembus baju dia..No No No..just enough for me to memorize him.  A look and hope that maybe when I am aging, it will be forgotten. Tapi sementara masih ingat..biarlah ingatan pasal dia ni kekal. I am not sure where he’s heading. All I can remember, once he passed me..I told myself, until we meet again Mr Stranger. I remember his wearing a white tshirt with word J – so I called him, Mr J. 

That’s how I get myself Mrs J! Huhuhu…I know I am not going to see him again…so everything was crystal clear – just to pin in my kepala hotak..okay tak?  This is not regular me to think about some stranger. Rasanya boleh ker Allah jawab permintaan aku untuk cari muse dalam lelaki ni. Takkanlah kan!

But he was mysterious guy to me..., that I can’t resist. So..aku solat hajat and asked kalau-kalau dia is part of Allah plan. I am curious to know..sapa nama dia..dari mana..apa keje dia… Subhanallah – dengan izin Allah, I bumped into him again coming out from the gym. Masa tu aku nak gi MPH@Nu Sentral. On the way..aku ternampak dia dari jauh pikul bag gym..oh my. Gugur jantung…!!!

Tiba-tiba..ada orang panggil nama penuh dia..argghh..keluar pulak anak telinga aku…hahaha..akhirnya aku dapat tahu nama dia..tak best laa nak letak kat sini….pandai2lah teka nama dia yerk!

The next few days, macam tahu-tahu aku menggedik nak tahu asal dia plak…aku beratur kat tempat minuman..queuing to buy a drink. There he was, standing right in front of me, ordering his drink. And I overheard him talking on the phone in Terengganu’s accent. Perggh..lagi lah..orang sama kawasan tu…yelah KB-KT..kan ker tak jauh tu..sama-sama pantai timur..yelah..dia ada rupa Terengganu…kulit hitam manis…ada laa rupa. Tapi boleh cakap luar cam aku..so okay laaa..takdelah kePantai Timuran dia terserlah…aku suka..aku suka..nak jer aku jerit pada donia..yamapi!!!!! Found him!

Bersyukurnya aku..all my prayers for the past few days had been answered. If tonight I prayed and wish that that I wanted to know something about this guy…I will find it out the next day.  He was watching over me..Ya Allah! Alhamdulillah…let me feel this way till the end of my life. Will I? 

Dalam hidup ni, ujian diberikan kepada manusia sebagai test of faith – supaya kita as hamba mengingati siapa Dia yang sebenarnya.  

“………….Ketika hatimu terlalu berharap kepada seseorang, maka Allah timpakan ke atas kamu pedihnya sebuah pengharapan, supaya kamu mengetahui bahawa Allah sangat mencemburui hati yang berharap kepada selain Dia. Maka Allah menghalangmu dari  perkara tersebut agar kamu kembali berharap kepadanya……………”– Iman Syafie

Was I being mesmerized with this? Till I forget this is part of the test…Dalam solat, tak putus-putus aku memohon supaya diberi kekuatan untuk menghadapi ujian ini. Part of the doa..I included him so that He will look after him. Cinta ker? Or just crush? Or was it lust? I have no clue what he did..who he was..except for name and his origin. Nothing else…I asked Him to show me…if he is the one for me, or someone yang Allah cuma singgahkan dalam hati – supaya ada kegembiraan sementara…as I had wish. If he is not the one, avoid me from bumped into him.

And He answered my prayer as well…sedih tau. Lepas aku doa tu..terus tak jumpa dia beberapa minggu. Aku dah bertanya-tanya..bila lagi nak jumpa dia..Otak kata tak nak..tapi hati ni..haihhh..degil..nak jumpa jugak…gedik kan ko hati…aku pun kadang-kadang menyampah dengan hati aku ni….

Until it was my birthday on October 5th. I was walking towards the entrance door to KL Sentral and from afar, I saw a man..standing with pilot uniform, went through the KLIA Express Departure counter and he turned his face to the direction where I was standing..and gosh…it’s him. Captain rupanya…mana aku tahu dia captain???
…4 calit…si Winston kan pilot..dia laa cerita benda-benda cenggini kat aku…aku was perplex..stunned to find balance to walk forward..hahaha. well.. Hello You!  Tu jerlah aku sebut..dalam hati…nak mencarut dalam hati pun takde orang dengar kan..apatah lagi nak cakap Hello..kekekekekek…woot woot! Now I know what he’s doing for living!

And right that evening, a friend of mine found his facebook…hahahaha..tapi cuma ada satu friend jer. Apakah ini? Apa pilot memang ada 2 3 org kawan dalam facebook diorang????

So outdated hokey! Bila aku dah jumpa Fb dia…aku dengan muka tak malunya …wassap ladies group aku..hahaha..diorang macam tak percaya aku boleh jumpa J. Well..aku sendiri pun tak percaya aku boleh terjumpa dia dalam FB…hell yeah..rasa cam aku boleh jadi spy paling agung di maya pada ni…elehh…tu pun orang tolong carikan..berlagak laa kau Farah!!!!!!

So, what’s next? …What to do after I had most of the basic information of him – what’s next for me. Well..to be honest..nothing! I had no plan..would I pursue…I have no clue…I guess I won’t. I would like the rest are His call – by gesture..by instinct..by destiny. Why would I not pursue – Honestly, sbb I have an instinct that we have different mindset, the way we run our life, kind of friends we hang out – I have not meet him, but my instinct tell me that he is not the one. And I am always right when it came to the instinct.

For the time being, I like the way I feel about him. The way I imagine how I will get to know him..maybe tiba-tiba ada buku jatuh depan dia ker…aih..cheq tak tahu camne Allah nak aturkan pertemuan tu..tapi..aku nak try pakai Qu Puteh laa..biar lawooo sikit…kekekekeke…….biar dia perasan aku ni wujud di alam nyata..kekeke..oohhh…perasan tak habis-habis..TAPIIIIIIIIIII..perasan ni percuma...you know you feel good when you are love by people around you. The feeling is uncertain, BUT rest assured..what doesn’t kill you..makes you stronger. Keep it up, myself! Fly high and always be positive …Cinta itu anugerah. So, treasure it while the feeling lingers around you. Slan and may ye find happiness in my story...

Cinta itu indah....and luar biasa... take a bow people.! Have a good day peeps!

Cinta Luar Biasa,
Me!

Thursday, December 26, 2013

Cinta Sesungguhnya.................................

Cinta Sesungguhnya : Sabhi Saddi

Ku adalah manusia
Yang paling beruntung
Memiliki kamu

Kau tiada habisnya Menyayangi aku sepenuh hatimu
Cinta yang luar biasa
Ku serahkan pada dirimu

Kaulah cinta sesungguhnya
Sekuat hati ku kan menjagamu
Demi cinta seutuhnya

Ku kan berjanji seumur hidupku
Takkan lelah mendampingimu

Kau tiada habisnya
Menyayangi aku sepenuh hatimu
Cinta yang luar biasa
Ku serahkan pada dirimu

Kaulah cinta sesungguhnya
Sekuat hati ku kan menjagamu
Demi cinta seutuhnya
Ku kan berjanji seumur hidupku
Takkan lelah mendampingimu

Kaulah cinta sesungguhnya
Sekuat hati ku kan menjagamu

Kaulah cinta sesungguhnya
Sekuat hati ku kan menjagamu
Demi cinta seutuhnya
Ku kan berjanji
Takkan lelah mendampingimu

Ku kan berjanji seumur hidupku
Takkan lelah mendampingimu

Puitis! What a wonderful verses from the song "Cinta Sesungguhnya" by Sabhi Saddi. I heard this song in a friend's wedding. It was lovely. Poetic!

The second time I heard it was from a video excerpt from Rozita Che Wan dan Zain Saidin's wedding. There were so lovely walking down the isle. Semoga berkekalan hingga ke jannah kalian semua. Insya Allah.

Marriage is a holy matrimony that bind two lovely souls together. To spend the rest of your life with someone you really love, someone who you can lean on, sharing bad and good times together. 

Beruntung sungguh orang yang berpeluang berkongsi hidup dengan
orang yang dicintai. 

Don't take it for granted because they were people out there who are lonely and long to have what you had. :-) Love is a blessing from Allah to us, His khalifah. To be given and to be shared across all boundaries that human made.

Malay to be married to Chinese, Chinese to be married to Indian, Indian to be wed to a white guy and so on.... Love is universal. It is seen, feel and can be expressed in many ways. Cantik kan, Masya Allah!

Unfortunately, that is not the case for me. At least..not at the moment.

When I heard this song, my mind was drifted to someone who was really special. She was the only person I think of. .....Whom I had lost years ago. Someone whom had lost her life fighting to survive with IPF. A woman I called Mama. 

And she's a paintings in my mind.....................

At a times when things are not going well, I lift up my face..and my two hands upwards. Asking for a prayer to Allah. He who knows everything.

He who had bestowed me with so much love..and where I spread it to those who I really love. May He granted my Mama with Jannah.

At the hardest time of life as of now, it would be nice to have her around. Whispering words of strength. Asking me not to give up. "Come on, kakak. You can do it. Have faith Allah will give you something better despite His test". 

There..there..there was love in her looks. Her smile makes my heart melt. Makes my day brighter. Makes my heart feel at ease.

The way she smile, the way she walks, the way she looks, her smell..are still fresh in my memory. At times, her face faded away in my memory.

Kadang-kadang..I will look at her picture. Try to portrays her in my memory. So that it will never go away in my mind.

Hey - can't help to express how I feel about her. Cinta itu kekal abadi sehingga ke akhir hayat. Kadang-kadang I tell myself, it won't be long till we meet again. Some said, cakap-cakap cam tu buang tabiat. But that's how inspire myself to do good deeds. "Kalau kakak tutup aurat, solat tak tinggal, baca Al Quran..kita masuk syurga sama-sama, yer sayang". Then she will touch my nose and pinch it. Smiling.

Cinta ibu luar biasa. Kalau tidak...takkan Allah letakkan syurga dibawah tapak kaki wanita bergelar ibu.
Cinta ibu luar biasa. Kalau tidak...takkan Allah dengan mudah mengabulkan dosa seorang ibu.
Cinta ibu luar biasa. Kalau tidak...takkan Allah murka dengan mereka yang menyakiti hati bu.
Cinta ibu luar biasa. Masakan ibu menanggung sakit dan malu..membuka pekung semasa melahirkan kita semua. 
Cinta yang hanya mampu diatasi oleh cinta Allah pada hambaNya, cinta Rasulullah pada umatnya.

Betapa beruntungnya mereka yang masih ada ibu. Just sometimes I felt jeoulous that they can go shopping with their mum. Spending their money buying things that would please their mum.

Kadang-kadang tak faham..kenapa ada sesetengah orang take it for granted. Barangkali mereka yang kehilangan jer yang tahu bagaimana perasaan kehilangan. It was not easy but manageable.

Rindu..usah sebut..sebab setiap hari takkan berlalu tanpa mengingati ibu.
The longer the loss..the more you think of it. Rindu tanpa penghujung. At a times, I felt suffocated..how I am going to survive the daily challenges without her. Felt so vulnerable.

But as Mama used to say "Tak kira macam mana hari tu teruk sekalipun, jangan sedih. Allah kan ada. Angkatlah tangan dan berdoa. Insya Allah, bantuan akan datang pada sesiapa yang bermohon. Dia Maha Penyayang..Maha Pengasih"
And Mama..ketenangan tu datang..because Allah bestowed her to me. No matter how hard the days are..you will get over it.

There is no guarantee that things are working fine, always. But better days are there. It just a matter of time before it reaches you. Ajaibkan hidup ni..
Mama - Al Fatihah to you. Semoga Allah merahmati Mama disana. Until then, my prayer goes out to you every little now and then.

Love,
Kak Yah

Thursday, March 28, 2013

My Mama, My Bestfriend......

Assalamualaikum Wrkbth,

Let me start dengan lafaz Bismillahirahmanirrahim, dan juga Al Fatihah...buat arwah Mama yang dirindui. It has been almost 2.5 years since you've gone. But I miss you every single day Mama. As if you only gone yesterday. I miss you kissing my cheek, hugging me tightly. It was warm and inviting. I love you Mama!

Macam mana rasanya hilang ibu, mak, mama, mommy...hmm...rasanya macam...macam tak tercerita. Takde sepatah perkataan yang dapat menggambarkan rasa itu. Rasa kehilangan...rasa kosong jiwa. Tapi itulah gunanya hidup beragama. Itu pesan arwah Mama. 

11th June 2010 - its Friday at 0830hrs - Doctor pronounced my mum dah meninggal. My feeling. I was just staring at her and I whispered "Selamat Tinggal Mama. Kakyah redha Mama pergi and pergilah kepada yang Empunya. Insya Allah you are in better place"

“Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.” - Albert Camus

We are best friend kan Mama...I can talk about a guy I like with you....tapi sekarang..I sometimes told my friend, or adik. I miss the moment when we laid on your bed and have a chat...teasing each other...




Terbayang-bayang lagi bagaimana Mama menghebuskan nafas yang terakhir dihadapan aku dan adik-adik. Tak terucap dengan kata-kata..hanya hati jer yang sayu mengenangkan aku dah takde Mama.

Keramatnya ungkapan "Mama"..dan sekarang..ungkapan Mama hanyalah kenangan..sebab yang tinggal hanyalah kebaikan dan kasih sayang Mama pada Kakyah dan adik-adik...Terbayang sifat keibuan..kesabaran yang tulus menangani karenah aku dan adik-adik, Mama yang pandai masak..menjahit..semua lah Mama terer...air tangan Mama memang sedap..sekarang nak makan nasi kerabu...samada suruh adik masak...atau beli..tapi tak sama lah Mama...sedap tapi tak sama....
Rindu pada Mama...Ya Allah..hanya Allah jer yang tahu..rindu pada orang hidup...dapat gak jenguk-jenguk..rindu dekat orang yang dah takde...hanya Al Fatihah dan Yassin jer yang boleh aku hadiahkan pada Mama. Semoga Allah SWT tempatkan roh Mama dikalangan orang-orang yang dikasihiNya.

Mama, kak yah dan adik-adik bersyukur sangat-sangat dikurniakan Allah seorang ibu seperti Mama. Kalau nak sebut kebaikan dan kelebihan Mama satu persatu..kak yah tak boleh nak tulis. Tak terucap dengan kata-kata, tak tertulis dengan perkataan..sebab panjang berjela-jela.

Setiap kali kak yah balik KB, kak yah berjanji pada diri Kakyah akan selalu melawat Mama. Biar pun terpisah dengan lapisan tanah Mama, Mama akan Kakyah kenang sampai lah Kakyah menghebuskan nafas terakhir.

Teringat kata-kata Adik..orang yang memandikan jenazah Mama kata, jenazah Mama antara yang paling senang diuruskan. Insya Allah..ni jenazah orang baik-baik. Amin Mama.

Masa kecik dulu, selalu Kakyah terbaca puisi Dr Usman Awang, Ke Makam Bonda...one of my favourite sebab kata-kata tu indah sangat. Tak sangka pulak.. Kakyah dapat menyelami hati penulis puisi. Sedihnya Mama...bila Kakyah berziarah ke kubur masa...rasa sayu sangat-sangat...teringat masa Mama hidup..Mama selalu cuit hidung Kakyah...sekarang ni..kalau Kakyah rindu kat Mama, Kakyah cuit hidung Kakyah sendiri...seolah-olah macam Mama yang cuit.Ya Allah Mama, Kakyah rasa kasih sayang Mama masih lagi bersama Kakyah dengan adik-adik.
Kami mengunjungi pusara bonda
Sunyi pagi disinari suria
Wangi berseri puspa kemboja
Menyambut kami mewakili bonda

Tegak kami di makam sepi
Lalang-lalang tinggi berdiri
Dua nisan terkapar mati
Hanya papan dimakan bumi

Dalam kenangan kami melihat
Mesra kasih bonda menatap
Sedang lena dalam rahap
Dua tangan kaku berdakap

Bibir bonda bersih lesu
Pernah dulu mengucupi dahiku
Kini kurasakan kasihnya lagi
Meski jauh dibatasi bumi

Nisan batu kami tegakkan
Tiada lagi lalang memanjang
Ada doa kami pohonkan
Air mawar kami siramkan

Senyum kemboja mengantar kami
Meninggalkan makam sepi sendiri
Damailah bonda dalam pengabadian
Insan kerdil mengadap Tuhan
Begitu bakti kami berikan
Tiada sama bonda melahirkan
Kasih bonda tiada sempadan
Kemuncak murni kemuliaan insan

Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau Maha Mengetahui..Engkau Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...Tempatkan roh Mamaku dikalangan orang-orang yang Engkau kasihi..Tiap-tiap kali lepas solat..Kakyah titipkan doa untuk Mama. Suatu hari nanti, Kakyah pun akan ikut Mama....selagi Kakyah hidup...Kakyah akan ingat pesan Mama..supaya jangan tinggalkan solat fardhu..selalu lah solat sunat Taubah dan Dhuha. Kakyah juga berusaha dengan Aidil dan Tini untuk tunaikan dua amanat Mama..untuk jaga Papa dan lagi satu untuk dapatkan apa yang patut Kakyah dan adik-adik dapat. Allah bersama-sama dengan orang yang selalu berdoa kepadaNya.

To Farahatikah, La Tahzan..Innallaha'maana....

Tuesday, January 22, 2013

Tuhan Memberi Kita Hanya Satu Hati..

Cinta tidak pernah meminta, ia sentiasa memberi, cinta membawa penderitaan, tetapi tidak pernah berdendam, tak pernah membalas dendam. Di mana ada cinta di situ ada kehidupan; manakala kebencian membawa kepada kemusnahan.



Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat.
Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta.

Ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai. Satu titis air mata itu menyapa air mata yang satu lagi,“Saya air mata seorang gadis yang mencintai seorang lelaki tetapi telah kehilangannya. Siapa kamu pula?”.

Jawab titisan air mata kedua itu, “Saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan seorang gadis yang mencintai saya berlalu begitu saja.”

Cinta sejati adalah ketika dia mencintai orang lain, dan kamu masih mampu tersenyum, sambil berkata: aku turut bahagia untukmu. Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita.

Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba. Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup. Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

Perasaan cinta itu bermula dari mata, sedangkan rasa suka bermula dari telinga. Jadi jika kamu mahu berhenti menyukai seseorang, cukup dengan menutup telinga. Tetapi apabila kamu cuba menutup matamu dari orang yang kamu cintai, cinta itu akan berubah menjadi titisan air mata dan terus tinggal dihati dalam jarak waktu yang cukup lama.

Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.

Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia , akhirnya kita terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya . Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan didada kita itu sekarang selagi ada hayatnya.

Mungkin Allah menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana untuk berterima kasih atas kurniaan itu.

Monday, January 21, 2013

24 Ciri-ciri Orang Yang Mencintai Kamu

Cinta itu indah sekali ek? Indah laaa kut....haih..saya memang suka baca blog orang. Kali ni pun saya ceduk orang punya isi blog...sebab saya takde benda yang saya nak tulis..

Saya pernah suka seseorang....dah saya dah pernah luahkan pada dia...dia bertanya pada saya..."Kenapa awak suka saya?"...saya takde jawapan untuk soalan tu. Yang saya tahu...saya sayangkan dia...bila tengok dia..sejuk mata saya...sejuk hati saya. Ah..cinta..patutlah orang kata..dari mata turun ke hati. Orang yang saya suka..sederhana rupanya...bila saya bagitahu pada kawan saya....dia yang saya suka..kawan saya kata "Biar betik..." Emm..tapi itulah...Dia yang saya suka...biasa-biasa saja. Takde orang pun pandang dia..cuma saya jer..tapi akhirnya lepas saya bagitahu dia, how I feel towards him. Saya kena reject...hik hik..macam jatuh dari atas kerusi ke lantai..sakit bontot gua..! Ah...pada sidia yang saya pernah suka..yep..pernah..I used to like him..but now..not anymore...don't ask me why I like you..Cinta itu abstrak....oppss...kenapa saya post article nih? Sebab saya ingin mengingatkan diri saya...kalau orang itu ada 24 ciri-ciri ini..maka saya haruslah peka..sebab mungkin anda cintakan saya....em....sebab saya tak tahu awak sukakan saya..kalau suka..tolong lah bagi hint dekat saya....sebab saya memang buta....saya buta menilai siapa yang suka pada saya....sedar-sedar..saya dah terlambat!

Petikan dari http://www.tentangcinta.com/artikel-cinta/24-ciri-ciri-orang-yang-mencintai-kamu - tentangcinta.com

Dalam kehidupan, kamu tidak sedar apa yang dilakukan oleh seseorang terhadap diri kamu merupakan satu petanda yang dia mencintai kamu. Dia tidak ingin kamu tahu secara terus daripada mulut dia tetapi dia menunjukkannya melalui perbuatan. Berikut merupakan 24 ciri-ciri yang dilakukan oleh seseorang yang menunjukkan bahawa dia mencintai kamu.
  1. Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.
  2. Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.
  3. Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.
  4. Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.
  5. Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘selamat pagi’, ‘selamat hari minggu’, ‘selamat tidur’, ‘take care’, dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS nya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza, bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.
  6. Jika kamu menyambut hari jadi dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.
  7. Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak boleh berulang selalu.
  8. Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. Kerana dia menyematkan kata-katamu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? Pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.
  9. Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya dia berjaya.
  10. Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.
  11. Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.
  12. Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.
  13. Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.
  14. Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.
  15. Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu dan jauh.
  16. Dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh dimata, dekat dihati?’
  17. Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.
  18. Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.
  19. Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.
  20. Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dengan sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia! Bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. Dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.
  21. Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.
  22. Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.
  23. Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain, dia sentiasa menunggu kamu.
  24. Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. Saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.

Ketika Harus Melepaskan Cinta....

Hidup ini selalu berputar, tak selamanya kita berada dibawah dengan semua kepedihan dan tak selamanya kita diatas dengan segala kesenangan. ALLAH Maha Adil .. Hanya Dia yang Tahu mana yang terbaik untuk hamba NYa ..
“Boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak. ( Al-Baqarah 216 )”
Sahabatku,  ada perih disudut hati, ketika engkau cerita tentang segala yg kau alami .. Setelah sekian lama kau bertahan Setelah sekian lama kau memendam luka Setelah sekian lama kau rendam nestapa rupanya Allah izinkan juga engkau tempuhi jalan itu Aku percaya, itu suatu “keputusan terakhir” yang terbaik untukmu…
Sahabatku, Ada hal-hal yang tidak ingin kita lepaskan. Orang-orang yang tidak ingin kita tinggalkan …. Tetapi ada saatnya dimana kita harus berhenti mencintai seseorang bukan kerana orang itu berhenti mencintai kita melainkan kerana kita menyedari bahawa orang itu akan lebih berbahagia apabila kita melepaskannya.

Melepaskan

* Kita tidak ingin melepaskan seseorang ketika kebahagiaan kita sangat bergantung pada orang itu.
* Kita tidak ingin melepaskan seseorang ketika kita merasa dia itu kacak, cantik, teristimewa dibandingkan dengan yang lain.
* Kita tidak ingin melepaskan seseorang ketika kita takut tidak dapat menemui yang seperti dia lagi.
* Kita tidak ingin melepaskan seseorang ketika begitu banyak saat-saat indah bersamanya, sentiasa terbayang di benak kita.
* Kita tidak ingin melepaskan seseorang ketika hati kita berkata “Saya sangat mencintainya”.

Ingatlah..
Melepaskan bukanlah berakhirnya melainkan awal dari suatu kehidupan baru…
* Kita harus melepaskan seseorang kerana kebahagiaan kita tidak tergantung padanya.
* Kita harus melepaskan seseorang kerana kita menyedari yang kacak,yang cantik, yang istimewa belum tentu yang terbaik buat kita.
* Kita harus melepaskan seseorang kerana kita tahu jika Allah mengambil sesuatu, Dia telah siap memberi yang lebih baik.
* Kita harus melepaskan seseorang ketika saat-saat indah hanyalah tinggal masa lalu.
* Kita harus melepaskan seseorang kerana kepala kita berkata “tidak ada lagi  yang dapat dipertahankan”.
* Kegagalan tidak bererti kita tidak mencapai apa-apa, namun kita telah memahami sesuatu! Segala sesuatu ada waktunya, ada saat mempertahankan, ada saat melepaskan…!

“Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu? dan Kami telah menghilangkan daripadamu bebanmu yang memberatkan punggungmu? Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu. Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain dan hanya kepada Rabbmulah hendaknya kamu berharap” (QS.94:1-8)
Kadangkala Allah mempertemukan kita dengan orang yang tidak tepat sebelum mempertemukan kita dengan orang yang tepat supaya kita bersyukur akan belajar daripada kurniaNYA dan belajar daripadanya …
Petikan dari: http://akuislam.com/blog/renungan/ketika-harus-melepaskan-cinta (100% Copy)
.

Sunday, November 4, 2012

Nikmat Apabila Saya Berhijab

1hb April 2010
Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, saya teringin sekali untuk menyarungkan tudung, tanpa ada rasa dipaksa oleh Mama. Keinginan itu melonjak-lonjak..hati berbunga-bunga...gembira nak bertudung.tapi kenapa yer?

Terimbas kembali kenangan dizaman remaja, saya ni agak nakal. Agak rebellious. Sepatah mama cakap, sepuluh saya bidas. Walaupun hakikatnya, saya bukanlah tak sayangkan Mama, tapi saya ni degil. Saya sayang sangat dengan Mama. Dialah permata dalam hidup saya. Bila Mama senyum, hilang 1001 masalah. Datang sejuta ketenangan. Mama selalu pesan, "kakak, kalau keluar pakailah tudung.." tapi saya mesti jawab..."Tak nak...pakai tudung, belum tentu baik Ma.." kadang-kadang saya terfikir, andai masa boleh saya putar..tak nak cakap camtu langsung.

Kenapa saya tak nak bertudung? Untuk saya, saya tak suka orang cakap muka saya bulat cam telur bila pakai tudung. Orang pakai tudung belum tentu baik..lagi satu, saya tak rasa confident bila pakai tudung, orang lelaki akan berminat dengan saya..nanti tak cun laa dowh! .Tersenyum sendiri mengenangkan kejahilan itu. Tapi..sedetik lebih, saya terkenang, sedih..termenung dengan kejahilan diri sendiri. Ah..andai boleh saya putar masa itu...Senang cakap, saya bukan jenis yang kaki clubbing. ..tapi kadang-kadang, nak release tension, pergi jugak. Girls outing night! Mana ada orang pergi clubbing bertudung. Tak sesuai aaaa...Nak pakai seksi tak boleh...apa pun tak boley..!

Lagipun boyfriend masa tu tak berapa suka saya bertudung. Tak boleh dibawa majlis katanya. Pesan saya...kalau ada lelaki yang macam tu, jauh-jauhkanlah diri daripada orang macam itu. Lelaki kan dijadikan Allah untuk memimpin, dan melindungi wanita...masakan lelaki begitu boleh membimbing kita. Tapi, hidayah itu milik Allah. Maka, berdoalah, semoga cinta hati kita itu, diberi hidayah untuk membimbing kita, hamba Allah..dan umat Rasulullah SAW (Ya Rasulullah, saya rasa rindu pada Rasulullah..kebelakangan ini, saya rasa sebak tiap kali saya baca buku tentang tuan dan sahabat-sahabat tuan, khalifah-khalifah Ar-Rasyidin..rindu Ya Rasulullah..rindu sangat)

Tanpa berlengah-lengah, dari April 2010 - saya membeli tudung secara berperingkat. Hati ini nekad nak bertudung. Ah...tiada lagi keraguan dalam hati ini...Okay..senyum dan sarungkan tudung...just like that. Yeah..'atta girl!



3hb Mei 2010
Saya lupa tudung yang mana yang saya pilih untuk disarung. Selesai Subuh, saya pilih tudung express yang baru dibeli. Saya  sarung dan belek-belekkan diri di depan cermin. Belek kiri..belek kanan...teleng kiri..teleng kanan..ah...bolehlah..tak ler bulat sangat macam telur. Dan..saya berdiri tegak..saya tilik sekali lagi. Manis juga!!!. Dan tiba-tiba, ada rasa getar dalam dada...dan ada suara halus berbisik "Wahai hamba Allah, pada hari ini, detik ini..engkau diberi hidayah untuk bertudung..." bisikan Malaikatkah? Atau cuma suara hati?  Air mata tiba-tiba menitik, satu persatu..Ya, hari ini..hidayah untuk bertudung milikku. Diberikan Allah pada saya, yang dipilih hari ini. Wahai Allah, bersyukur aku dengan kebesaranMu. Tiba-tiba, saya teringat hadith Qudsi yang bermaksud "Sesungguhnya kasih sayangKu mengatasi kemurkaanKu"..Ya Rabbi. Indahnya perasaan itu. Tak terucap dengan kata-kata. Tak tergambar dengan perasaan...Ucapan Subhanallah tak berhenti-henti saya lafazkan....

Hari pertama bertudung, tak boleh saya duga..apa reaksi kawan-kawan saua. Sementelah, saya bekerja di satu syarikat MNC yang cuma ada 3 pekerja Melayu. Selebihnya expatriate dan rakan-rakan yang berbangsa Cina dan India. But I have a good feeling that they will accept me as I am. Dengan lafaz Bismillah...saya tolak pintu pejabat, dan I take a first step forward with pride.'Yes, I am a Muslim woman and I am proud that I am wearing my hijab'

Mula-mula yang perasan...seorang officemate Chinese..kami panggil dia "Budak" sbb dia paling bongsu antara ramai-ramai.."Wahhhh...kakak..." katanya. Itu sahaja. Rata-rata, semuanya okay. Bukannya kita duduk di Africa atau sehujung dunia sampai diorang jakun. Ada yang kata lebih kemas...ada yang kata...comel...sweet...and ada juga yang bertanya, kenapa?

Ya, kenapa?

Sehingga kehari ini, saya tiada penjelasan. Cuma yang saya boleh kata, panggilan itu telah sampai.
Saya bersyukur  yang Allah telah membuka pintu hati saya untuk bertudung. Daripada hari ke hari, saya cuba memperbaiki cara saya bertudung..dan pakaian yang dipakai. Begitu juga dengan tingkahlaku saya. Tapi..kadang-kadang saya terover bergurau jugak. Sebab saya memang seorang yang friendly dan ceria. Kalau saya senyap..ramai orang akan tanya saya "Kenapa hari ni senyap, sakit ker?".

Nikmat bertudung tak boleh diceritakan. Rasa terpelihara. If I may say so. Rasa macam lega ...rasa macam..hmmmmmmmmm..legaaaaaaaaaa...dah buat satu yang Allah suruh. Bertudung atau tidak, bukan jaminan baik atau jahat seseorang itu. Betul.! Tapi...jangan jadikan statement itu sebagai satu alasan tidak bertudung. Bertudung itu satu ketetapan dari Allah. Pahalanya juga dari Allah....macam kita pinjam duit dengan bank. Bila kita apply loan, kita sign up...kita ikut T&C loan itu..bayar sekian, kalau lambat denda sekian sekian. Macam tu juga bila kita lahir dalam Islam. Kita kena ikut apa yang Allah tetapkan dalam Al Quran..kerana itu hukum Allah.

Saya mengingatkan diri saya, solat itu wajib..puasa itu wajib..bertudung itu wajib. Maka bertudunglah wahai wanita. Pandang muka ayah, suami, saudara lelaki anda, dan tanya diri anda, sanggupkan anda biarkan mereka ini diheret ke neraka kerana kita. Bertudung itu bagi saya, tanda seorang wanita menyayangi lelaki dan wanita disekeliling mereka.  Bertudunglah dengan yakin, yang kita masih kelihatan cantik bila bertudung. Tiada lelaki yang akan melihat kita dengan pandangan nakal atau penuh dengan nafsu yang membuak-buak. Silap-silap haribulan kita dirogolnya. Ya, berpakaian itu hak anda. Nak pakai skirt or seluar...suka hatilah. Tapi kalau orang usik,orang cakap paha kita besar...betis kita ada RM0.50 parut....kita marah. Kita tidak boleh mengawal orang lain dari memandang kita. Tapi tahukah anda bahawa, ada org berkata...bagaimana dunia memandang kita, tidak penting. Yang penting bagaimana kita mengendalikan dunia yang memandang kita. Contoh, we can't control things that happen in the office..but we can change the way we deal things in the office. Remember, life is about making choice. So make a wise choice..kita nak ker Allah marah kita...or kita nak Allah sayang kita.

Saya sempat bertudung sebulan sebelum Mama saya kembali ke rahmatullah. Dalam sebulan itu, dengan bertudung..saya merasakan perubahan yang positif. Saya nak bersolat dengan sempurna..bukan setakat solat. Tapi saya nak solat saya berkualiti...saya nak amalan yang berkualiti..kalau dulu solat tak kusyuk..sempat ingat bag Coach, LV..tapi sekarang saya nak..solat saya itu lebih bermakna. Saya nak nikmat bersolat. Nikmat melakukan ibadah..saya nak merasakan manisnya perasaan itu usai solat. Tiap kali saya sujud, saya nak ada pengertian dalam sujud saya....bukan sujud kosong...dengan ucapan kosong..tanpa ada "kehidupan" dalam bacaan itu.

Arwah Mama kata, saya nampak ayu manis sekali bila bertudung. Tersenyum saya. Tersenyum kerana arwah Mama sempat melihat saya bertudung tanpa rasa dipaksa. Sedih kerana hanya sebulan dia dapat melihat saya bertudung. Tapi saya tahu, dia bersyukur yang saya sudah berubah..dan perubahan itu, kerana Allah Taala..Tuhan yang empunya dunia dan alam semesta.

Saya memohon maaf, kerana tidak dapat menggambarkan perasaan saya bila bertudung..sebak sekali untuk saya meneruskan tulisan saya. Mungkin bagi setengah orang, ,mereka beranggapan.."Ah..cuma tudung, sehelai kain yang menutupi kepala..apalah sedih sangat"..percayalah, apabila saya mengambil keputusan bertudung, seluruh jiwa ini terasa sedih..Sedih bila saya rasa Allah sedang memberi hadiah kepada saya, dan saya rasa Dia begitu dekat dengan saya. Sangat dekat....Subhanallah..

"Ya Allah, ampunilah aku ini. Aku ini hanya hamba yang penuh dengan dosa. Tapi aku berusaha untuk berubah. Mudahkan perjalanan hijrahku..supaya Engkau redha dengan aku, dan semoga Rasulullah tidak malu mengaku aku sebagai umatnya Ya Rabb"

Jika anda membaca tulisan saya ini, saya ucapkan ribuan terima kasih. Jangan lupa berdoa untuk saya. Semoga saya ditetapkan hati untuk terus berubah menjadi lebih baik. Lebih daripada itu, saya berdoa semoga anda semua diberikan hidayah dan berubah kearah kebaikan.

Mari menjadi hamba - Hilal Asyraf.