Thursday, March 28, 2013

My Mama, My Bestfriend......

Assalamualaikum Wrkbth,

Let me start dengan lafaz Bismillahirahmanirrahim, dan juga Al Fatihah...buat arwah Mama yang dirindui. It has been almost 2.5 years since you've gone. But I miss you every single day Mama. As if you only gone yesterday. I miss you kissing my cheek, hugging me tightly. It was warm and inviting. I love you Mama!

Macam mana rasanya hilang ibu, mak, mama, mommy...hmm...rasanya macam...macam tak tercerita. Takde sepatah perkataan yang dapat menggambarkan rasa itu. Rasa kehilangan...rasa kosong jiwa. Tapi itulah gunanya hidup beragama. Itu pesan arwah Mama. 

11th June 2010 - its Friday at 0830hrs - Doctor pronounced my mum dah meninggal. My feeling. I was just staring at her and I whispered "Selamat Tinggal Mama. Kakyah redha Mama pergi and pergilah kepada yang Empunya. Insya Allah you are in better place"

“Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.” - Albert Camus

We are best friend kan Mama...I can talk about a guy I like with you....tapi sekarang..I sometimes told my friend, or adik. I miss the moment when we laid on your bed and have a chat...teasing each other...
Terbayang-bayang lagi bagaimana Mama menghebuskan nafas yang terakhir dihadapan aku dan adik-adik. Tak terucap dengan kata-kata..hanya hati jer yang sayu mengenangkan aku dah takde Mama.

Keramatnya ungkapan "Mama"..dan sekarang..ungkapan Mama hanyalah kenangan..sebab yang tinggal hanyalah kebaikan dan kasih sayang Mama pada Kakyah dan adik-adik...Terbayang sifat keibuan..kesabaran yang tulus menangani karenah aku dan adik-adik, Mama yang pandai masak..menjahit..semua lah Mama terer...air tangan Mama memang sedap..sekarang nak makan nasi kerabu...samada suruh adik masak...atau beli..tapi tak sama lah Mama...sedap tapi tak sama....
Rindu pada Mama...Ya Allah..hanya Allah jer yang tahu..rindu pada orang hidup...dapat gak jenguk-jenguk..rindu dekat orang yang dah takde...hanya Al Fatihah dan Yassin jer yang boleh aku hadiahkan pada Mama. Semoga Allah SWT tempatkan roh Mama dikalangan orang-orang yang dikasihiNya.

Mama, kak yah dan adik-adik bersyukur sangat-sangat dikurniakan Allah seorang ibu seperti Mama. Kalau nak sebut kebaikan dan kelebihan Mama satu persatu..kak yah tak boleh nak tulis. Tak terucap dengan kata-kata, tak tertulis dengan perkataan..sebab panjang berjela-jela.

Setiap kali kak yah balik KB, kak yah berjanji pada diri Kakyah akan selalu melawat Mama. Biar pun terpisah dengan lapisan tanah Mama, Mama akan Kakyah kenang sampai lah Kakyah menghebuskan nafas terakhir.

Teringat kata-kata Adik..orang yang memandikan jenazah Mama kata, jenazah Mama antara yang paling senang diuruskan. Insya Allah..ni jenazah orang baik-baik. Amin Mama.

Masa kecik dulu, selalu Kakyah terbaca puisi Dr Usman Awang, Ke Makam Bonda...one of my favourite sebab kata-kata tu indah sangat. Tak sangka pulak.. Kakyah dapat menyelami hati penulis puisi. Sedihnya Mama...bila Kakyah berziarah ke kubur masa...rasa sayu sangat-sangat...teringat masa Mama hidup..Mama selalu cuit hidung Kakyah...sekarang ni..kalau Kakyah rindu kat Mama, Kakyah cuit hidung Kakyah sendiri...seolah-olah macam Mama yang cuit.Ya Allah Mama, Kakyah rasa kasih sayang Mama masih lagi bersama Kakyah dengan adik-adik.
Kami mengunjungi pusara bonda
Sunyi pagi disinari suria
Wangi berseri puspa kemboja
Menyambut kami mewakili bonda

Tegak kami di makam sepi
Lalang-lalang tinggi berdiri
Dua nisan terkapar mati
Hanya papan dimakan bumi

Dalam kenangan kami melihat
Mesra kasih bonda menatap
Sedang lena dalam rahap
Dua tangan kaku berdakap

Bibir bonda bersih lesu
Pernah dulu mengucupi dahiku
Kini kurasakan kasihnya lagi
Meski jauh dibatasi bumi

Nisan batu kami tegakkan
Tiada lagi lalang memanjang
Ada doa kami pohonkan
Air mawar kami siramkan

Senyum kemboja mengantar kami
Meninggalkan makam sepi sendiri
Damailah bonda dalam pengabadian
Insan kerdil mengadap Tuhan
Begitu bakti kami berikan
Tiada sama bonda melahirkan
Kasih bonda tiada sempadan
Kemuncak murni kemuliaan insan

Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau Maha Mengetahui..Engkau Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...Tempatkan roh Mamaku dikalangan orang-orang yang Engkau kasihi..Tiap-tiap kali lepas solat..Kakyah titipkan doa untuk Mama. Suatu hari nanti, Kakyah pun akan ikut Mama....selagi Kakyah hidup...Kakyah akan ingat pesan Mama..supaya jangan tinggalkan solat fardhu..selalu lah solat sunat Taubah dan Dhuha. Kakyah juga berusaha dengan Aidil dan Tini untuk tunaikan dua amanat Mama..untuk jaga Papa dan lagi satu untuk dapatkan apa yang patut Kakyah dan adik-adik dapat. Allah bersama-sama dengan orang yang selalu berdoa kepadaNya.

To Farahatikah, La Tahzan..Innallaha'maana....

No comments: